Kracht - Djembé Mzungu

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De kracht van muziek

Wie regelmatig zingt of musiceert weet het allang,
maar het is nu wetenschappelijk bewezen:
Muziek geeft een goed humeur en een goed gevoel!
Na zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog bezochten musici ziekenhuizen om te spelen voor militairen met zware verwondingen en emotionele trauma's.
Artsen constateerden dat de muziek polsslag, bloeddruk en spieractiviteit positief beïnvloedde.
Sindsdien hebben wetenschappers steeds meer ontdekt over de heilzame effecten van muziek. Onderzoek aan de Universiteit van Münster wees uit dat studenten die regelmatig zingen - of dat nu popliedjes of psalmen zijn - zelfbewuster en evenwichtiger zijn dan vergelijkbare anderen.
Volgens de onderzoekers komt dit doordat iemand die zingt dieper ademt. Zo neemt ons lichaam extra zuurstof op, waardoor we ons energieker voelen en een grotere rust ervaren. Om te profiteren van de goede invloed van muziek hoef je niet zelf te zingen of te musiceren. Ook luisteren naar muziek heeft positieve effecten. Recente onderzoeken in Engeland en Zweden hebben aangetoond dat luisteren naar muziek ons gedrag beïnvloedt en onze gezondheid kan verbeteren. Ook verhoogt dit zowel het concentratievermogen als het IQ. Men ontdekte dat als iemand vlak voor het afnemen van een IQ-test naar Mozart luistert, de score met gemiddeld negen punten wordt verhoogd.
Muziek kan ook als therapie werken en genezingsprocessen op gang brengen. De beroemde neuroloog Oliver Sacks is een groot aanhanger van het toepassen van muziektherapie bij bepaalde neurologische problemen. Patiénten met aandoeningen als Parkinson en Alzheimer hebben volgens hem baat bij muziektherapie, omdat muziek bepaalde hersenfuncties die beschadigd zijn kan herstructereren. En uit frans onderzoek blijkt dat patiénten die een beroerte hebben gehad met behulp van "melodische intonatietherapie" (waarbij je bewust spreekt op een melodische manier) kunnen herstellen van afasie - een ernstige taalstoornis.
Ook bij diverse pijnonderzoeken zijn bemoedigende resultaten naar de heilzame werking van muziek behaald. Zo bleken vrouwen die tijdens de bevalling luisterden naar hum favoriete muziek minder gevoelig voor pijn. Het onderzoek werd gehouden in Texas en hoewel het in de VS vrij gebruikelijk is om tijdens de bevalling pijnstillers toe te dienen, bleek vijftig procent van de vrouwen die betrokken waren bij het pijnonderzoek daar niet eens om te vragen.
Bij opgroeiende kinderen kan muziek al vroeg een belangrijke rol spelen. Achtergrondmuziek helpt de ontwikkeling van de hersenen van baby's omdat zo het vermogen om geconcentreerd te luisteren gestimuleerd wordt. En jonge kinderen die muzieklessen volgen zijn vaak beter in wiskunde. De stapsgewijze manier van leren die in muzieklessen gebruikt wordt, is vergelijkbaar met de lesmethodiek van wiskunde en bevordert het abstracte denken. Peuters die zes maanden lang pianoles kregen scoorden duidelijk hoger bij een abstractieles dan leeftijdgenoten uit een controlegroep.
Als je luistert naar muziek die je mooi vindt, produceert je lichaam meer weerstandverhogende T-cellen, waardoor je minder snel verkouden wordt. Bovendien activeert de juiste muziek het emotiecentrum in de hersenen dat endorfinen produceert, de feel good-stoffen van het lichaam. Luisteren naar mooie muziek staat dan ook hoog genoteerd in de catagorie "genieten". Het wordt zelfs meer gewaardeerd dan bijvoorbeeld het eten van chocolade of roken.
Luisteren naar mooie muziek is dus niet alleen genieten, maar nog goed voor de gezondheid ook! 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu